היגיינת השיניים
חשוב לצחצח את השיניים היטב בתדירות הנדרשת (ראו להלן), כדי לשמור על בריאותן ולהסיר את האבנית (הפלאק) המצטברת על השיניים. יש להשתמש במברשת ידנית או חשמלית בעלת סיבים סינתטיים רכים ונוחה לשימוש.
כמה פעמים ביום?
לא די בצחצוח פעמיים ביום . חובה לצחצח אחרי כל ארוחה. לאחר צחצוח יסודי נותרים בפה בין 100 ל-1,000 חיידקים על כל מ"מ מרובע, ואילו שעתיים לאחר מכן ניתן כבר למצוא עד 2 מיליון חיידקים באותו מקום. לכן חובה לצחצח שיניים גם בצהריים.
בחירת מברשת השיניים
התכונה החשובה ביותר היא גמישות המברשת, שהיא פונקציה של היחס בין אורך הסיב לקוטרו. בכל מקרה, יש לקנות מברשת שיניים רכה המאפשרת צחצוח יעיל ולא אגרסיבי. צחצוח קבוע במברשת שיניים קשה עלול לגרום לנסיגת חניכיים.
בחירת משחת השיניים
מטרתה של משחת השיניים היא לאפשר להסיר את אבנית השן בקלות רבה יותר. המרכיב הפעיל העיקרי במשחת השיניים הוא הפלואוריד. הוא מחזק את פני השטח של האמייל והופך אותם לעמידים בפני חומצות המיוצרות על-ידי החיידקים. משחת שיניים למבוגרים צריכה להכיל לפחות 1,000 חלקיקים של מרכיבים פעילים (כגון נתרן פלואורי) על כל מיליון יוני פלואוריד כדי לשמור על יעילותה.
שיטות הצחצוח
יעילות הצחצוח אינה נמדדת על פי משך הזמן שאנו משקיעים בצחצוח, אלא על פי השיטה. יש לצחצח את השיניים בזו אחר זו. הצחצוח מתחיל במשטח החיצוני של השן האחרונה בכל קשת שיניים, ומסתיים במשטח הפנימי של אותה השן באותו הצד. מסיבות של יעילות (הנרכשת באופן אוטומטי), הצחצוח חייב להתבצע באותו אופן כל פעם. אין לשכוח לצחצח גם את הלשון, הממלאת תפקיד חשוב בהיגיינת הפה. למעשה, החיידקים שנמצאים על האבנית נמצאים גם על הלשון.